Sari la conținut

Despre Ulmu

Componenţa

Comuna Ulmu este formata din satele :
-Ulmu (1080 locuitori)
-Chirnogi (236 locuitori)
-Faurei (404 locuitori)
-Zimbru (256 locuitori)

Vecini si distante

Vecinii comunei Ulmu sunt:
-Comuna Dorobantu la 7 km
-Comuna Lupsanu la 20 km
-Comuna Vlad Tepes la 17 km
-Comuna Frasinet la 12 km

Fata de Bucuresti distanta este de 90 de km, de Calarasi 42 de km si 182 de km fata de Constanta

  Comuna Ulmu, judetul Calarasi  este asezata in cadrul marii unitati fizico-geografice  a Campiei Romane, respective in subunitatea Baraganului sudic , pe malul Nordic al Lacului Mostistea , in apropierea Dunarii;        Teritoriul comunei este intersectat de meridianul 27 grade longitudine  estica si paralela 44 grade/21 minute latitudine nordica . Spre vest  se invecineaza cu comuna Frasinet , la nord cu comuna Lupsanu, comuna Dorobantu spre vest si Lacul Mostistea spre sud. Caile de comunicatie sunt reprezentate prin DJ 304 care traverseaza comuna si asigura legatura cu orasele Calarasi, Oltenita si Lehliu ( ca intrare pe Autostrada Soarelui – 28 km) .

Geografie

  •        Zona este o campie tabulara neteda, pe a carei suprafata intalnim frecvente crovuri cu adancimi de 1 – 4  metri, a caror evolutie in timp a condos la formarea vailor de tip „furcitura”.        Sub raport hypsometric, altitudinile cele mai ridicate ( 48 metri) se inregistreaza in partea centrala.        Consecinta pozitiei geografice, a altitudinii de sub 50 metri, Baraganul sudic face parte din zona cu climat continental excesiv, caracterizat prin amplitudini termice mari  si precipitatii relative scazute.        Sub raport hodrografic, comuna Ulmu apartine bazinului Dunarii. Reteaua hidrografica este reprezentata de Vaile Mostistea si Argova, la care se adauga vaile temporare. Din categoria apelor statatoare  se remarca Lacul Mostistea (1390 kmp), cel mai mare lac din Campia Romana, cu un volum de apa de 201.106 m.c. iar alimentarea se face in principal din Dunare printr-o statie plutitoare cu un debit de 167 m.c./s.

Istorie

  • Amplasata pe valea Mostistei , localitatea Ulmu a cunoscut in timp o evolutie istorica cu  note specifice  faciesului fizico-geografic , cu intense legaturi culturale si iradieri catre zonele riverane . Cele mai vechi urme materiale  ( arheologice) descoperite in perimetrul comunei provin din neoliticul mijlociu  ( cultura Boian) descoperite in punctele „Pisc” si „Caraman”        Satul „GAOJANI” – apare in hrisovul  emis de Radu de la Afumati la 01.06.1526. In catagrafia din 1837 apare pentru prima data denumirea de ULMU si provine de la o plantatie de ulmi ce era in zona care pe parcurs a fost defrisata. In 1864, localitatea Ulmu a fost declarata comuna , si isi pastreaza acest statut pana astazi , cladirea in care functioneaza si care reprezinta palatul administrativ avand aceeasi atestare documentara 1864.        Satul Chirnogi – apare pentru prima data intr-un hrisov  din 5 ianuarie 1587, sub numele „NENCIULESTI”        Pentru satul Faurei  exista hrisovul din 13 iulie 1585 din vremea lui Mihnea Turcitul care atesta existenta ecestei localitati.

Populatie

  • Specificare Numar Localitate/nr locuitori 1976 Densitatea populatiei ( nr loc./km.p) 25 Structura pe sexe

Femei 1070 Barbati 906 Structura pe etni

Romana 1944 Rroma 32 Altele 0 Structura pe varsta

Intre 0 si 19 ani 353 Intre 20 si 44 ani 458 Intre 45 si 64 ani 356 Peste 65 ani 809

Numar salariati 165 Numar someri 48

Economie

Industria alimentara

       a)incepand cu 31 august 2006, pe raza comunei isi desfasoara activitatea SC PANELIX- Bucuresti, unitate cu principal obiect de activitate – Fabricarea painii si a produselor de patisserie-. In aceasta societate isi desfasoara activitatea un numar de 20 muncitori, majoritatea din localitate, iar piata de desfacere la 01.01.2007 se estima la circa 1500 paini zilnic, 100-150 cozonaci, cornuri etc.        b) S-a concesionat prin Hotarare a Consiliului Local, in zona in dustriala prevazuta prin PUG, teren din domeniul privat al comunei in vederea construirii unei mori pentru faina si malai care va deservi atat SC PANELIX, pentru procesul de fabricatie a painii cat si a produselor de patisserie dar si populatia din comuna .

Industria nealimentara- Inexistenta

a)- S-a concesionat prin Hotarare a Consiliului Local, in zona in dustriala prevazuta prin PUG, teren din domeniul privat al comunei in vederea construirii unei tipografii , SC ELIXIR-PRESS

Potential agricol

– zootehnie – s-a concesionat pe raza comunei Ulmu din terenul proprietate private a comunei, suprafata de 980 m.p. in vederea construirii unei ferme de melci , prin programul SAPARD. – legumicultura – S-a concesionat pe raza localitatii Zimbru, in cadrul comunei Ulmu, suprafata de 2.80 ha din terenul proprietate private a comunei, catre SC MARTIN SERE- in vederea construirii unei sere ecologice , ce va fi construita prin implementarea unui proiect in cadrul programului SAPARD. – la scoala cu clasele I � VIII Ulmu, prin proiect sustinut de Inspectoratul Scolar al Judetului Calarasi, s-a construit in 2006, o sera ecologic ace va produce legume atat pentru dobandirea unor fonduri extrabugetare  cat si ca material didactic ce va fi folositor elevilor la orele de specialitate agrara.

Altele

– in comuna Ulmu, isi desfasoara activitatea SC POPASUL PIRATILOR, ce are in concesionare bazine piscicole, proprietatea SC PISCICOLA SA Calarasi, pe o suprafata de 101 ha , unde se produce atat peste de cultura in vederea consumului dar si puiet in vederea popularii altor lacuri si balti : crap romanesc, fitofag, caras, teno, somn. – in satul Faurei, isi desfasoara activitatea SC TRIVALE SRL CALARASI, ce are in proprietate 60 ha bazine piscicole cu un fond atat in vederea consumului cat si a popularii. – Pe raza satului Zimbru, de asemeni exista dat in exploatare pe durata determinate catre SCNEGOPROD IMPEX SRL, 44 ha luciu de apa a Iezerului Zimbru, proprietatea SC PISCICOLA SA Calarasi, amenajare ce functioneaza in vederea exploatarii fondului piscicol  crescut in mediu natural. – Ca potential , ne-am propus prin strategia de dezvoltare a comunei Ulmu, exploatarea si deezvoltarea potentialului turistic de care dispune comunitatea prin construirea si darea in folosinta atat a cel putin unui motel si a 4-5 pensiuni, ce vor sta la dispozitia turistilor ce vor sa-si petreaca concediile sau weck-end-urile pe malul Acumularii Mostistea. De mentionat ca Primaria comunei Ulmu dispune de teren in proprietate privata riveran Lacului Mostistea, terenuri c ear putea fi concesionate in vederea punerii in valoare a potentialului turistic al comunei. – Exploatarea celor doua bazine de iod  si sulf amenajate empiric pe malul iezerului Zimbru reprezinta de asemeni un punct al strategiei comunale pentru urmatoarea perioada.